11. ZagrebDox: “Städtebewohner” – Kad njemački intelektualac posjeti meksički zatvor

   Četvrtak, 26 Veljača 2015 02:05

Intelektualni film o zatvoru? Ovaj, ajde, može. Iz prve vam je rečenice jasno što možete očekivati. Iz druge… pa, nije vam baš jasno je li eksperiment uspio, za to ipak morate pročitati tekst do kraja (hajde, hajde, bez škicanja ocjene preko reda!), iako je već jasno da “Städtebewohner” (2014) njemačkog redatelja Thomasa Heisea ne donosi ono što bi od zatvorskog dokumentarca mogli očekivati. Ne, nema tu opakih bandi s facijalnim tetovažama, zaposlenih izgradnjom paralelnog sustava iza zidina državne kontrole; ovo nije eksploatacijski dox o nabadanjima istopljenim češljevima i nabijanju penisa u sapunom podmazani anus; ne, ovo nije “Oz” sa skrivenim kamerama, niti “Prison Break” u meksičkoj stvarnosti.

Ovdje

 

11. ZagrebDox: “Besani u New Yorku” – Ljubav nije slijepa, ali svejedno boli

   Četvrtak, 26 Veljača 2015 02:03

Christian Frei, švicarski velikan doxa i redatelj za Oscara nominiranog “War Photographera” (2001) hvali se kako je poznat po tome što snima na najudaljenijim i najopasnijim dijelovima svijeta, od Afganistana do svemira. Ali niti jedan od tih terena ga, kaže, nije toliko prestrašio i bio toliko zahtjevan koliko svijet slomljenih srca.
Znamo da pretjeruje. Mudžahedin s naoštrenom sabljom i dvije kile TNT-a pod turbanom svakako je opasnija stvar od troje njujorških egomanijaka koji su svoje ljubavne rane odlučili vidati pred kamerama. Ali ajde. Sve za dobrobit znanosti.

Ovdje

 

Oldiz bat goldiz

   Srijeda, 25 Veljača 2015 00:00

Hirošimanagasaki!

 

11. ZAGREBDOX: “Ispod leda” – U potrazi za ruskom dušom

   Utorak, 24 Veljača 2015 21:31

"Ispod leda” / “Sounds of the Soul” (2014) zapravo se zove “Zvuci duše” – OK, kužimo da je prijevod simbolički zagrebao ispod tvrde i ledene površine iste te duše, koliko i posljednja od snimljenih vinjeta po pravom snijegu i ledu, ali čitava poanta filma (ili ga barem prodaju na temelju nje) jest zagnjuriti ispod leda pa upecati dušu naroda koji je, eto, nekakva mješavina ratničkog stoicima i filozofskog alkoholizma. Ukoliko pristanemo na to da nam rusku dušu oslikavaju nosač prtljage, ribari i prodavači bobica, a koji u zaleđenom Sibiru rudimentarnim preživljavanjem zaobilaze sustav pa ponosno egzistiraju u međuprostoru sive ekonomije.

Ovdje

 

11. ZAGREBDOX “Pravila igre” – Platforma nezaposlenosti kao odlična priča o ljudima

   Utorak, 24 Veljača 2015 13:20

“Pravila igre” / “Rules of the Game” / “Les reglès du jeu” (2014., Claudine Bories i Patrice Chagnard) bi bio vrlo poučan film, da nije činjenice da živimo u Hrvatskoj. Francuska državna agencija, bilo da samo glumi pred kamerama ili uistinu funkcionira kao dobro organizirana vojna formacija psiholoških ratnika s misijom, svoje ugrožene skupine pedantno i majstorski uči kako pronaći posao, ali i pripremiti za prve razgovore s budućim poslodavcima.
U Hrvatskoj, posla nema pa nema ni svrhe da se trenira njegovo osvajanje…
Ali zato nam ostaje film. Ne baš priručnik koji će vam objasniti kako se treba odjenuti za razgovore s potencijalnim budućim poslodavcima, što učiniti s kosom, zašto tenisice zamijeniti cipelama čak i ako tražite džob u skladištu ili građevini, kao i to što i kako reći, kada začepiti usta i neke stvari prešutjeti, ako već ne i slagati…

Ovdje

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 930