Što te najviše zanima na sajtu?

Posljednji komentari

Eagles of Death Metal Di
Nema tamo ništa za Ciu,ma
Eagles of Death Metal Di
dok tamo CIA ne odluči pr
Eagles of Death Metal Di
Zapad je češko mečku,sad
Eagles of Death Metal Di
a vidi Jesseja prije par
Eagles of Death Metal Di
ali nikad s ovolikom dozo

Posjetitelji:

ukupno:2054972

Trenutno je 64 čitatelja na sajtu

Biografija hrvatski

PDF Ispis
   Srijeda, 09 Kolovoz 2006 00:07


foto: Domagoj Kunić

VELIMIR GRGIĆ rođen je 1978. u Požegi. Živi u Zagrebu gdje je magistrirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Objavljivati počinje s 15 godina u mjesečniku Heroina Nova. Jedan je od idejnih začetnika, pokretača i urednika magazina Nomad, koji uređuje sve do prestanka njegova izlaženja 2002. godine. U međuvremenu, pisao je za Playboy, Globus, Nacional, Klik, Homo Volans, Arkzin, 21 stoljeće, američki magazin The Source i mnoge druge, a godinama je radio kao novinar portala Tportal.hr, pišući tekstove o filmu, glazbi, televiziji, lifestyleu, kulturi i društvenim fenomenima, a uredio je i brojne emisije, TV priloge i reportaže te nastupao pred kamerom pionirske T-Comove internet televizije, pokrenute početkom novog milenija, a kasnije transformirane u MAXtv.

Radio je i na tradicionalnoj televiziji, prije svega kao urednik i scenarist TV emisije/talk showa Zuhra Show (Nova TV), urednik i scenarist emisije Metro Život (Nova TV) te autor video-kolumne Pop Uskok u glazbenoj emisiji Ružiona (HTV 2).

Dvije godine radio je u Jadran Filmu na razvoju filmskih projekata, a surađuje s brojnim filmskim festivalima, kao izbornik i član žirija u zemlji i inozemstvu; bio je umjetnički direktor Subversive Film Festivala i promotor talijanskog Far East Film Festivala za područje bivše Jugoslavije, a djeluje i kao savjetnik festivala Fantastic Zagreb te bliski suradnik slovenskog Grossmann Film & Vine Festivala.

Pisao je scenarije za filmske i TV projekte u zemlji i inozemstvu - roman Kriza, koncipiran kao igrani film, osvojio je nagradu SFERA za najbolji hrvatski roman 2010. godine, a s Markom Mihalincom (koautorom Žutog titla i Krize) napisao je scenarij za dugometražni film Zaokruži me!, koji će režirati Dario Lonjak, a čiji je razvoj sufinanciram sredstvima HAVC-a. Autor je i scenarija kratkog filma Posljednji bunar, koji će režirati Filip Filković - Philatz (projekt također sufinanciran sredstvima HAVC-a).

Posljednjih nekoliko godina puno radi u inozemstvu - scenarist je i producent srpske produkcijske kompanije SPIF Productions; trenutno producira film Love After All, koji se za američko tržište snima po scenariju koji je napisao s Markom Mihalincom (www.loveafterallthemovie.com) te radi na scenarijima za nekoliko dugometražnih igranih projekata u zemlji inozemstvu, a na Dubrovačkim ljetnim igrama 2015. izvedena je kontroverzna predstava Elementarne čestice u režiji Ivice Buljana, kazališna adaptacija kultnog romana Michelea Houllebecqa, čiji je Grgić glavni dramaturg/scenarist.

Do sada je objavio knjige:

Eminem: Američki ninja (AGM, 2003)
Ritam & Rima – priče o urbanoj glazbi (AGM, 2004)
Žuti titl – drugačija filmska enciklopedija (AGM, 2004)
Jegulje, grah, bukkake – vodič kroz japanske seks-fetiše (Jesenski i Turk, 2005)
Povratak Žutog titla – ukoričeni filmski zabavnik (AGM, 2005)
Katane, lignja, bradavice – vodič kroz japanski film (Jesenski i Turk, 2006)
GONZO – pisanje, droga & rock'n'roll (Šareni dućan, 2007)
Harakiri, jaje, amputacije - Seks i smrt u japanskoj kulturi (Jesenski i Turk, 2009)
Kriza - hrvatski horor (Algoritam, 2010)
Hrvatski gen - Snovi o bijegu s brdovitog Balkana (Jesenski i Turk, 2011)
Banzai Manzai!!! - Vodič kroz japansku komediju (Jesenski i Turk, 2013)
Bog vas mrzi (24 Sata - biblioteka Balkan Noir, 2015)
K-FILM - Vodič kroz korejsku kinematografiju u pet epizoda (Jesenski i Turk, 2015)