Biografija hrvatski

PDF Ispis
   Srijeda, 09 Kolovoz 2006 00:07


foto: Domagoj Kunić

VELIMIR GRGIĆ rođen je 1978. u Požegi. Živi u Zagrebu gdje je magistrirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Objavljivati počinje s 15 godina u mjesečniku Heroina Nova. Jedan je od idejnih začetnika, pokretača i urednika magazina Nomad, koji uređuje sve do prestanka njegova izlaženja 2002. godine. U međuvremenu, pisao je za Playboy, Globus, Nacional, Klik, Homo Volans, Arkzin, 21 stoljeće, američki magazin The Source i mnoge druge, a godinama je radio kao novinar portala Tportal.hr, pišući tekstove o filmu, glazbi, televiziji, lifestyleu, kulturi i društvenim fenomenima, a uredio je i brojne emisije, TV priloge i reportaže te nastupao pred kamerom pionirske T-Comove internet televizije, pokrenute početkom novog milenija, a kasnije transformirane u MAXtv.

Radio je i na tradicionalnoj televiziji, prije svega kao urednik i scenarist TV emisije/talk showa Zuhra Show (Nova TV), urednik i scenarist emisije Metro Život (Nova TV) te autor video-kolumne Pop Uskok u glazbenoj emisiji Ružiona (HTV 2).

Dvije godine radio je u Jadran Filmu na razvoju filmskih projekata, a surađuje s brojnim filmskim festivalima, kao izbornik i član žirija u zemlji i inozemstvu; bio je umjetnički direktor Subversive Film Festivala i promotor talijanskog Far East Film Festivala za područje bivše Jugoslavije, a djeluje i kao savjetnik festivala Fantastic Zagreb te bliski suradnik slovenskog Grossmann Film & Vine Festivala.

Pisao je scenarije za filmske i TV projekte u zemlji i inozemstvu - roman Kriza, koncipiran kao igrani film, osvojio je nagradu SFERA za najbolji hrvatski roman 2010. godine, a s Markom Mihalincom (koautorom Žutog titla i Krize) napisao je scenarij za dugometražni film Zaokruži me!, koji će režirati Dario Lonjak, a čiji je razvoj sufinanciram sredstvima HAVC-a. Autor je i scenarija kratkog filma Posljednji bunar, koji će režirati Filip Filković - Philatz (projekt također sufinanciran sredstvima HAVC-a).

Posljednjih nekoliko godina puno radi u inozemstvu - scenarist je i producent srpske produkcijske kompanije SPIF Productions; trenutno producira film Love After All, koji se za američko tržište snima po scenariju koji je napisao s Markom Mihalincom (www.loveafterallthemovie.com) te radi na scenarijima za nekoliko dugometražnih igranih projekata u zemlji inozemstvu, a na Dubrovačkim ljetnim igrama 2015. izvedena je kontroverzna predstava Elementarne čestice u režiji Ivice Buljana, kazališna adaptacija kultnog romana Michelea Houllebecqa, čiji je Grgić glavni dramaturg/scenarist.

Do sada je objavio knjige:

Eminem: Američki ninja (AGM, 2003)
Ritam & Rima – priče o urbanoj glazbi (AGM, 2004)
Žuti titl – drugačija filmska enciklopedija (AGM, 2004)
Jegulje, grah, bukkake – vodič kroz japanske seks-fetiše (Jesenski i Turk, 2005)
Povratak Žutog titla – ukoričeni filmski zabavnik (AGM, 2005)
Katane, lignja, bradavice – vodič kroz japanski film (Jesenski i Turk, 2006)
GONZO – pisanje, droga & rock'n'roll (Šareni dućan, 2007)
Harakiri, jaje, amputacije - Seks i smrt u japanskoj kulturi (Jesenski i Turk, 2009)
Kriza - hrvatski horor (Algoritam, 2010)
Hrvatski gen - Snovi o bijegu s brdovitog Balkana (Jesenski i Turk, 2011)
Banzai Manzai!!! - Vodič kroz japansku komediju (Jesenski i Turk, 2013)
Bog vas mrzi (24 Sata - biblioteka Balkan Noir, 2015)
K-FILM - Vodič kroz korejsku kinematografiju u pet epizoda (Jesenski i Turk, 2015)